Ingredients:
Dough-
2 cups plain flour, sifted
200 ml(+)water
1/2 teas salt
Mixture of oil and melted butter for spreading the dough
Mushroom filling-
650-700 g mushrooms, sliced
1 tbs olive oil
2 tbs sour cream
1-2 tbs bread crumbs
salt and pepper, to taste
garlic powder (optional)
Method:
Make soft dough; click on highlighted link for details: How to stretch the dough
Mix sliced mushrooms with other ingredients. Sprinkle on half of dough, spoon 1-2 tbs oil over stretched dough, roll pastry into a log shape (tuck side edges in). Brush with oil and bake for 35-40 minutes at 180*C. Divine!
Štrudla sa šampinjonima
Srecan Djurdjevdan / Jurjevo (kod mene je vec ponedjeljak)!
Najljepse memorije nosim vezan za ovaj dan koji je slavljen kod svih etnickih grupa u mom kraju. Sacuva se crveno jaje (od bilo kojeg Uskrsa), porani se ujutro rano i otidje u berbu mirisnih trava i sarenih cvjetova proljeca; sve se potopi u izvorsku vodu (jaje i biljke) i tom vodom se djevojke umivaju. Vjerovalo se da ce biti zdrave, jedre, mirisne i rumene kao sastojci u vodi.
Sastojci:
Tijesto-
2 solje prosijanog brasna
200 ml (+) vode
1/2 k soli
Mjesavina topljenog maslaca i ulja za premazivanje tijesta
Fil-
650-700 g sampinjona, rezanih
1 K ulja
2 K pavlake
1-2 K mrvica kruha / hljeba
so i biber prema ukusu
bijeli luk u prahu (po zelji)
Nacin:
Mozete pogledati na link za detalje: Kako da razvucete tijesto
Za fil, pomijesajte sve sastojke. Nanesite na 1/2 razvucenog tijesta, pospite sa malo ulja, zatim zarolajte (zavrcuci krajeve). Premazite uljem i pecite 35-40 min na 180*C.
Divna je!
0 Response to "Mushroom strudel"
Posting Komentar